Dec 28, 2009

Road not taken

1.


Jika ini ISLAM.....


Ini apa?


2.


Kalau ini ISLAM.....Ini pula apa??3.Yang ini ISLAM kan?


Yang ini apa??4.

Ini semestinya ISLAM...

Lalu ini apa??
Salam semua^_^
Setiap gambar mempunyai cerita masing-masing, dan kaitannya antara satu sama lain.

Realiti umat hari ini, MUSLIM hanya pada nama, padahal dengan menjadi MUSLIM itu Sumayyah menjadi wanita pertama syahid.

Dengan menjadi MUSLIM itu, Bilal ditindih batu dan dijemur di bawah terik matahari padang pasir.

Dengan menjadi MUSLIM itu, Khabab bin 'Arad dipaksa berbaring di atas bara api, sehingga api itu terpadam sendiri oleh lemak badannya yang mencair.

Subhanallah, Subhanallah. Subhanallah.

Kita hari ini pula membiarkan sahaja ISLAM terus jatuh, tiada rasa pun mahu mengangkat kembali ISLAM, bukan kerana tiada daya, tapi kerana tidak tahu apa ertinya ISLAM buat dirinya.

Lalu dia hidup, dalam kitaran 'bodoh' yang direka oleh para musyrikin. Betapa terpedayanya kita! Ketika ramai manusia yang menganut ISLAM kerana benarnya ia,, umat ISLAM yang sedia ada tidak rasa berbangga pun dengan keISLAMannya, maka jadilah kita angka-angka kosong (0+0+0+0=0!), tiada apa manfaat buat dunia. Sedih kan??T_T

Tegakkan ISLAM dalam diri kita, dan ajak juga orang lain bersama, untuk merasai manisnya ISLAM yang sudah berpuluh tahun kita mengakuinya.

Allah sentiasa bersama kita, memerhati dan menjaga kita. MUSLIM itu bukan sekadar di bibir, tapi terzahir pada tindakannya. Jadi, jika perkara yang kita lakukan itu bukan ISLAM, apakah perkara selainnya?- JAHILIYYAH. Adakah itu perkara yang baik? Maka, buatlah pilihan^_~

4 comments:

anisahshamilah said...

nice approach!!!

suke333!!
walau tajam...

iAllah..xnk jdi angka2 kosong..

jzklh lulu'!
>.<

Motivasi Kerja said...

Assalamualaikum. Sangat menyentuh hati gambar-gambar ini. Hakikatnya begitulah walaupun pahit untuk diterima oleh umat Islam.

Lu'lu' said...

kita sgt sedih melihat realiti umat hari ini..lalu apa yg kita perlu lakukan?

masa rehat kita dah lama berlalu, sekarang masa untuk menjadi hamba sehamba-hambanya, muslim semuslim-muslimnya, kerana disitulah kekuatn umat islam yg telah hilang, supaya islam kembali tertegak di muka bumi...

jom tegakkan islam dlm diri!~ n jgn lupa ajk yg lain sekali^_^ (baca ayat yg kamu umat terbaik...3:110)

~manusia mmg sgt2 memerlukan tarbiyyah, teringat 'usrah' para shbt di rmh al-arqam bin abi al-arqam=)

Anonymous said...

:)