Dec 21, 2009

tak tahu mahu letak tajuk ape T_T

awas: kisah ini separa fiction. =D

Ana tension. tension sangat dengan syaitan. makin ana nak buat baik, makin banyak bisikan-bisikan jahat yang singgah kat hati ana. waktu ana jahiliyyah dulu, takde la pulak camni. kalo ana dengki, memang ana dengki betul dengan kawan ana. sekarang ni, ana xnak dah dengki, ana xkesah pon kalau selalu kemas rumah, sebab ana suke, tapi selalu sangat ada bisikan datang,

"ko kemas-kemas rumah ni, member ko tengah study, lagi banyak dah dari ko. apsal ko rajin sangat ni, udah2 la tu, pegi la study, rumah ko pon bukan sepah sangat."
"apsal ko x suruh je kawan ko yang basuh toilet ni, dorg xpernah basuh toilet seumur hidup dorang. suro la dorang je. baik ko g study."

ishh..tension betol ana. asal ana nak buat baik je, suara2 aneh tu datang. kalau lah 'dorg2' tu manusia, memang ana dh kick out dari hidup ana. tp memandangkan dorg ni jenis makhluk yg lain, ana istighfar je lah banyak2.

tp bile dah lame2 mereka tu bisik-bisik cmtu, kadang2 ana termakan 1% hasutan dorang nih. ana jadi ragu-ragu. ana ikhlas ke tak ni buat kerja ni?? ana keep hesitating. uh, xboleh camni ni, ana teringat, yang si syaitan2 ni akan terus hasut manusia, dan kalau sampai ana berhenti dari buat ape yang baik hanya kerana ana ragu-ragu ana ikhlas ke tak, maka tatkala itu syaitan dan konco-konconya telah berjaya dan ketawa gembira. maka ana buat keputusan, lantaklah ana ikhlas ke tak ke, ana kene buat jugak.at the time kalau ana ragu-ragu, ana kena stop sekejap untuk betulkan niat, jangan patah balik ke belakang utk lari. jangan.

arabic
sesungguhnya orang-orang yang bertakwa apabila mereka dibayangi pikiran jahat (berbuat dosa) dari setan, mereka pun segera ingat kepada Allah, maka ketika itu juga mereka melihat (kesalahan-kesalahannya).

huuu..selesai satu masalah..
sekarang ni ade lagi satu masalah.

kadang-kadang, bile ana dah termakan hasutan setan2 ni, ianya meng'initiate' satu perasaan geram dan seakan tak mahu maafkan kekurangan kwn2 ana ni. ana istighfar banyak2. ini semua sementara je, kt akhirat nanti korehat la puas2, ana pujuk diri ana. memang penat pun. memang makan masa pun. tapi ana kesian tgk kawan ana lagi sorang tu, muke de cm tension je bile rumah sepah. die dah kemas sikit. ana taw die pon penat. ana pun penat jugak. tapi kalau ana tak sambung kerja dia, siape lagi akan buat. ana xsuka nak request2 dari orang lain utk kemas rumah, kalau bole biarlah buat suka rela, barulah hasil berkualiti. ana pun, penat2 baru balik dari travel seharian, ana sental la bilik air 1 jam. ana memang suke main air, so ana tak kesah sangat. ana terpujuk dengan kalam Allah yang menyebut:

arabic
jadilah pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta jangan pedulikan orang-orang yang bodoh.


ayat ni best. kadang2 bile ana geram dengan sape2, ana bukak ayat ni. geram dengan orang arab yg selalu mintak duit dari rumah ana ke, geram dengan pakcik teksi ke, ana maafkan je lah dan buat tak peduli. ayat ni keras, Allah label orang kafir sebagai orang-orang yang bodoh, (ana takde la label org yang ana xsuke sebagai bodoh, tidak sama sekali!) tapi nak katenye, bile kite interaksi dengan al-Quran, kadang-kadang ia terkena dengan situasi kite. macam ayat ni, Allah pesan kat Muhammad s.a.w, supaya maafkan je la orang2 kafir yang mengate macam2 tu, dan teruskan kerja kau dakwah orang supaya buat yang makruf, jangan pedulikan mereka. ayat Quran ni sgt unik tw. bile ana bace ayat ni, ana rase yang same. ana rase mcm ayat tu ckp', wahai rubu', ko buat je keje ko..ko jangan peduli setan2 yang hasut ko tu, maafkan je lah kawan2 ko, mereka tak sedar kot, jadi kau lah yang kene sedarkan mereka supaya buat yang makruf, kan2?'
lagipun serendah2 ukhwah kan berlapang dada..

huhu..alhamdulillah...lega hati ana.

ana ni, selalu tangguh2 buat kerja. ayah ana pon cakap mcm tu. tp tak tahu lah. kalau ayah yang tegur, xterase sangat. tapi kalo Allah yang tegur, cuak la ana.

arabic
Dan ingatlah Tuhanmu dalam hatimu dengan rendah hati dan rasa takut, dan dengan tidak mengeraskan suara, pada waktu pagi dan petang, dan janganlah kamu termasuk orang-orang yang lengah.

gulp!! tercekik kerongkong ana. amik ko rubu', kan dah terkena sedas. itu satu. Allah tegur jugak jangan keraskan suara masa ingat Allah pada waktu pagi dan petang. ana pun terpikir, ape la ana buat selalunya pagi dan petang. oh, Ma'thurat!! haah la, selalu ana bace, cm malas2, suara cm keras je, cm xhayati langsung ma'thurat tu. laju2 plak tu. tone suara naik turun, kalau penat tu jadik annoying le suara ana, macam orang xnak bace je gayenye, nak cepat2 ngadap laptop tgk fb. kalau pagi2 tu, tenggelam timbul suarenye, kejap tertidur kejap terjaga, time terjaga tu kuat balik la suarenye. astaghfirullah2. teruknye ana! =((
tu la hikmah bace terjemahan lepas baca yang arabnye, ade je la yang Allah tegur yg terkena batang hidung sendiri.

hurmm..rasenye ana dh banyak sgt cakap ni. nanti antum bukak la surah al-A'raf. surah ke 7. muka surat 176. tiga2 ayat kt atas ni ade dlm muka surat yang sama. rubu' undur diri dulu ye..nak bersiap2 ke gam'ah. ana mintak maaf ye kalau tersalah cakap terkasar bahasa. betulkan ana kalau ana salah taw. huhu..assalamualaikummm...

6 comments:

Miftah Al-bab said...

ana suka entry ini

satu dalam sejuta said...

ana sangat suka entry ni.

Jzkk ukhti. memang terkena tepat pada masanya.

Anonymous said...

suke juge entry ni...

jazakillah!!

minta kebenaran di copy dan paste di blog.ana tulis skali taken from this blog

rubu3_kilo said...

tafaddhal anonymous..

Anonymous said...

ya Allah, ana pun suka sgt entry ni.. Allah mmg sygkan hamba2-Nya, sumer penyelesaian ada kat dlm al-Qur'an...
-slm ukhuwwah dari studnt m'sia kat indonesia =) -

muslimah said...

Alhamdulillah3..bersyukur dpt teguran direct dr Allah..sbnrnye rugi kn baca Al-Quran bnyk2 tnp tadabbur..jzkk ukht 4 the sharing